Uitgever Lianne Damen helpt een handje
Fotografe Irene de Groot en Taraq aan het werk
Op de set van de Zwarte Lord
 

Taraq Hok-Ahin poseerde voor het omslag van de historische roman De Zwarte Lord.  Voor dit eerste boekomslag in de serie KIT LIterair, stond KIT Publishers op zijn kop. Uit de magazijnen van het Tropen Museum werd een authentieke Surinaamse wandelstok opgediept, er werd een historisch kostuum opgespoord en natuurlijk moest er ook een model zijn, om de Zwarte Lord uit te beelden.

Taraq Hok-Ahin, model en fotograaf, poseerde voor het omslag van de historische roman De Zwarte Lord.  De sympathieke jongeman was bereid om iets over zichzelf te vertellen.

1 - Hoe vond je het om als Zwarte Lord te poseren?

Het was voor mij een nieuwe ervaring om enkel met mijn hand te poseren. Desalniettemin vond ik het erg leuk om te doen. Je maakt toch deel uit van een creatief proces en de sfeer was ook goed om in te werken.

2 - Doe je het modellenwerk al lang?

Ik sta zelf zelden voor de camera. Wel heb ik vaker runway gelopen. Ik sta trouwens liever achter de camera. Ik ben er nu bijna 2 jaar mee bezig en ben van plan er na mijn studie serieus mee aan de slag te gaan.

3 - Het was opvallend hoe snel je de pose van de Lord te pakken had, je kon de figuur goed uitbeelden, het is haast jammer dat we het gezicht niet op de cover hebben! Heb je hiervoor een opleiding gehad?

Nee ik heb hier geen opleiding voor gehad maar ik ben zelf veel bezig met fotograferen waar ik zelf de regie heb in de poses van de modellen.

4 - Is het voor zwarte modellen moeilijker of makkelijker aan werk te komen?

Van wat ik hoor uit ervaringen van anderen en van wat ik zie als ik zelf naar shows ga, is het erg zwaar voor een zwart model om goed geld te verdienen in die industrie. Enkel bij thema-shows als "Africa" of "Jungle" vind je een representatief aantal zwarte modellen op de runway. En dan het liefst met een paar blote borsten voor extra provocatie. Ik ben blij dat Vogue Italia, door middel van haar "Black edition", iets aan het probleem probeert te doen. In hun laatste editie brengen zij ode aan de Zwarte Barbie. Wel jammer dat het een pop moet zijn en geen persoon.

5 - Doe je nog ander werk / studie?

Ik zit nu nog op school. Komend semester begin ik met mijn laatste jaar aan de Hoge Economische School en nadat ik deze opleiding heb afgerond ben ik van plan naar Berlijn te verhuizen om de opleiding Fotografie  te volgen. Naast mijn school werk ik part-time bij Graydon (bedrijfsinformatie en incasso) en bij T-mobile. Eén keer in de week maak ik Radio voor MosaFM en organiseer en presenteer ik talkshows en debatten. Daarnaast word ik regelmatig gevraagd voor het hosten van verschillende evenementen en maak ik deel uit van het productieteam van Ejed productions.

6 - Je fotografeert zelf ook, wat is je favoriete onderwerp?

Mijn favoriete onderwerp heeft alles te maken met kleding en vrouwelijk schoon. Ik ben nu vooral bezig met zwart-wit fotografie en probeer eigenlijk nog mijn eigen stijl te vinden. Mijn close-ups vind ik het best.

7 - Heb je nog een opmerking?

Ik kan niet wachten om het boek te lezen. Ik heb net een boek uit dat zich in ongeveer dezelfde periode afspeelt en het verhaal vertelt van een witte slavenhouder in de West omstreeks de afschaffing van de slavernij.

Interview 2 augustus 2009 Amsterdam