Foto Sirano Zalman

Winternachten /Writers Unlimited met Noraly Beyer 

Rihana Jamaludin en Tessa Leuwsha op Winternachten – door Stuart Rahan in De Ware Tijd van 26 januari 2011

Zij wonen en leven in elkaars geboorteland: de schrijvers Rihana Jamaludin en Tessa Leuwsha. Rihana Jamaludin is geboren in Suriname en Tessa Leuwsha in Nederland. Jamaludin is geboren uit Surinaamse ouders en Leuwsha heeft een Surinaamse vader die als verstekeling vluchtte uit Suriname. 

 

Michiel van Kempen

Caraïbisch Uitzicht van 11 mei 2014

... vertelde de auteur op een werkcollege op vrijdag 8 mei j.l. in de reeks Caraïbische dromen aan de Universiteit van Amsterdam. Zij had een werkschrift/plakboek meegebracht aan de hand waarvan zij de wording van de roman illustreerde. Dat zij voorstellingen van 19de-eeuwse schrijvers/tekenaars als P.J. Benoît en Théodore Gray tot uitgangspunt nam voor bepaalde beschrijvingen in haar boek.

Panel met Ronald Bos, Aspha Bijnaar en Henna Simson
Publiek bij Ninsee
Ruth Dors van Ninsee, Peter Sanches

De Zwarte Lord: Historische roman leest makkelijk

Verslag van het debat bij presentatie Zwarte Lord in Ninsee

De Ware Tijd 8 dec 09
Door Stuart Rahan

AMSTERDAM - "Met de slavernij kopen ze je lichaam en met een manumissie je ziel." Confronterende woorden van ma Amajé, moeder van Walther Blackwell, hoofdpersoon in de historische roman De Zwarte Lord, geschreven door Rihana Jamaludin. Ma Amajé kiest er dan ook voor om als slavin door het leven te gaan met haar geloof in de natuurgoden en winti's in plaats van de verplichte kerstening als zoon Walther haar vrij wilt kopen.

Volgens historica Aspha Bijnaar, lid van het panel dat het boek besprak, bleek dat er nog meer slaven de slavernij verkozen boven een vrijbestaan. "Waarom vrijheid als je geen werk hebt of kan krijgen als eigenaren hetzelfde konden eisen van onbetaalde arbeidskrachten? De hechte familieband en de eigen vertrouwde omgeving speelden bovendien vaak een beslissende rol bij de keuze voor relatieve vrijheid."

Voor  Ronald Bos van het Fonds voor de Letteren was het de eerste keer dat hij zo'n ingrijpend verhaal over de slavernij las waar voor hem zijn voorouders onverteerbare dingen hebben gedaan. "Maar ik voel mij niet verantwoordelijk", verontschuldigde hij zich. Voor Bijnaar is De Zwarte Lord gelukkig geen wetenschappelijk boek, maar een roman die mensen makkelijk tot zich kunnen opnemen. Het verhaal speelt zich af in het voor de wereld woelige jaar 1848 als in de koloniën van Engeland en Frankrijk de slavernij al lang is afgeschaft.

Volgens Henna Goudzand, ook van het vrouwenblad Oerdigitaal is Jamaludin het schoolvoorbeeld dat de Surinaamse integratie geslaagd is. "De schrijfster van hindostaans/javaanse afkomst heeft zich verdiept in het zwarte slavernijverleden."

Foto Peter le Nobel

 

Debuutroman ‘De Zwarte Lord’ van Rihana Jamaludin in Nederland

Nationale Boekenblog  14 december 2009
Door Peter le Nobel

Tilburg – De slavernij in Suriname is veelbesproken, zou men denken, maar er is geen een roman uit de negentiende eeuw, gezien door Surinaamse ogen. Rihana Jamaludin zet dat min of meer recht met haar nieuwe debuutroman in Nederland: ‘De Zwarte Lord’. Twintig jaar liep ze al met het idee rond. “Aanvankelijk wilde ik er een stripverhaal van maken.”