Voorbeeld uit de tijdsperiode: 2 meisjes in 1878, USA. (Stafford County Historical Society)
Jan Matzeliger

352 blz. Blossom Books

paperback met flappen, prijs EU 19,99

Als e-book EU 9,99

ISBN: 978 94 6349 263 8

Bestellen Blossom Books

 

Suriname anno 1870; de slavernij is al enige jaren afgeschaft, de kolonie gaat een nieuw tijdperk in. De technische vooruitgang van eind 19e eeuw doet zich ook in Suriname gelden. En naast de nog onwennige burgerrechten is er al de roep om meer rechten voor vrouwen. Tegelijk wordt de komst van arbeiders uit Azië voorbereid, om de voormalige slaven te vervangen.

Paramaribo vertoont zich als een kleurrijke plaats in een overgangssituatie: een komen en gaan van exotische bewoners, allen op zoek naar een evenwicht tussen oude ideeën en nieuwe waarden.
Alexandra en Josephine, meisjes uit de kleurlingenelite, leren op de plantage Ernst Martzil kennen, een jonge uitvinder die geheimzinnig werk uitvoert in het oude tuinhuis.

Al spoedig assisteren ze hem bij zijn technische experimenten. Hoe zal deze kennismaking hun leven beïnvloeden? En hoe zit het met de gewapende vreemdelingen in zijn kielzog?

Geheimen van het Tuinhuis gaat niet alleen over de geheime uitvinding van Ernst, maar ook over de relatie tussen blanken en kleurlingen, en kleurlingen en zwarten. Over geheime agenda´s, wensen en ambities.

 

ALBUM

Wil je meer zien van de achtergrond waartegen 'Geheimen van het Tuinhuis' zich afspeelt? Ga dan naar mijn album '1870 Tuinhuis', waar ik foto's en plaatjes heb verzameld over deze tijdsperiode. Je vindt het album hier


ACHTERGRONDINFO
De jonge uitvinder in dit boek is Jan Ernst Matzeliger. Hij werd omstreeks 1851 in Suriname in slavernij geboren. Zijn vader was een planter van Duits-Franse afkomst. Als kind werd hij vrijgekocht en opgevoed door zijn tante Christie. In 1873 vestigde hij zich in Amerika.

Tijdens het werken in een schoenenfabriek merkte hij op dat de productie beter zou kunnen. In de loop van enkele jaren ontwikkelde hij uit afvalmetaal een schoenmachine. Het principe van deze uitvinding wordt tot op de huidige dag gebruikt voor de fabricatie van schoenen. In 1883 verkreeg hij het patent. Hij overleed echter spoedig daarna (1889) aan tuberculose.


In de Verenigde Staten staat hij vermeld in de Encyclopedia of Black Inventors. Er zijn Amerikaanse en Surinaamse postzegels met zijn beeltenis.
Geheimen van het Tuinhuis is een avontuurlijk verhaal, dat zich afspeelt kort voor het vertrek van Jan Ernst uit Suriname.

Bestellen Blossom Books