Voor bibliotheek, museum, vereniging, school, leesclub

Rihana Jamaludin is de schrijfster van de historische roman De Zwarte Lord, waarin op spannende en ingenieuze wijze een woelige periode uit de Nederlandse en Surinaamse koloniale geschiedenis is verwerkt.

Haar tweede roman Kuis gaat over de ongewone combinatie van erotiek en spiritualiteit, met de liefdesgeschiedenis van de hindoestaanse goudsmid Ramesh en de schone Ashmana, tegen de achtergrond van de Amsterdamse Albert Cuyp markt.

Over deze boeken en de thema´s geschiedenis/ slavernij, of spiritualiteit/ erotiek, verzorgt de schrijfster diverse lezingen voor publiek in kleiner of groter verband.
Hieronder zijn deze lezingen kort beschreven.
Meer informatie kunt u hier aanvragen

Bij elk optreden worden er tevens fragmenten voorgelezen en kan het publiek vragen stellen. D.m.v. een PowerPoint presentatie wordt het optreden verlevendigd. Afhankelijk van de wensen van de opdrachtgever kan een optreden duren van 20 minuten tot anderhalf uur. 

Bij De Zwarte Lord verscheen een gratis leeswijzer deze kan hier worden gedownload

Lezing 1  De Zwarte Lord

De achtergronden van De Zwarte Lord worden besproken waarbij wordt ingegaan op:

- Nederland en Suriname in de 19e eeuw

- het systeem van slavernij

- het woelige revolutiejaar 1848

- de positie van de vrouw in de 19e eeuw

Lezing 2  De Vergeten Elite

De vrije kleurlingenelite in Suriname kreeg in de 19e eeuw een sterkere positie, tegelijk waren zij ook slavenmeesters. De kleurlingenelite heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van de Surinaamse samenleving. Deze elite komt ook in De Zwarte Lord aan bod, en is ten onrechte door de geschiedenis vergeten.

Lezing 3  Geleid door Schoonheid

Spiritualiteit en seksualiteit zijn de verbindende factoren in de roman Kuis. Wat is spiritualiteit, en hoe verhoudt deze zich tot erotiek?

De rol van spiritualiteit en erotiek in verschillende religieën wordt besproken, en toegelicht met literaire fragmenten en afbeeldingen uit de kunstgeschiedenis.

Lezing 4  De Dans van de Godin

Aansluitend bij het boek Kuis vertelt Rihana Jamaludin in deze lezing over de ongewone combinatie van erotiek en spiritualiteit. Hoe kan erotiek tegelijk spiritueel zijn, botst dat niet met elkaar?

(Sommige van de PowerPoint beelden kunnen als vrijmoedig worden ervaren)